Energieverbruik wasdroger

Home - Energieverbruik wasdroger
Heeft u een nieuwe droger nodig? Wees voorzichtig, want goedkoop is vaak duurkoop. De goedkoopste wasdrogers hebben hoge energiekosten. Duurdere warmtepompdrogers met A++ verbruiken slechts een derde van het vermogen dat nodig is voor wasdrogers met label B.
Inhoudsopgave

Kies altijd voor energiezuinig

Warmtepompdrogers zijn duurder in de winkel, maar de bijzonder zuinige A++ drogers betalen zich in veel gevallen terug door een lagere energierekening. In 2017 kocht 60% een warmtepompdroger. Het is een voordelige optie voor uw portemonnee en het milieu. Als je de waslijn ook veel gebruikt, ben je helemaal groen en zuinig.

Energieverbruik wasdroger

Wasdroger Tips

  1. Kies een A+, A++ of A+++ label warmtepompdroger, die je energieverbruik aanzienlijk zal verminderen in vergelijking met B en C label drogers.
  2. Hang je kleren aan een touwtje als je kunt. Mensen die een wasdroger gebruiken, hangen gemiddeld 40% van hun wasgoed aan de waslijn.
  3. Koop de wasdroger en wasmachine als aparte apparaten. Een was-droogcombinatie verbruikt meer energie dan afzonderlijk wassen en drogen.
  4. Kies de juiste maat, niet te groot en niet te klein. Bijvoorbeeld een gezin met 2 volwassenen en u kiest een kind van 7 kg of meer, een draagvermogen van 6 kg is voldoende.
  5. Centrifugeer het wasgoed op de hoogst mogelijke snelheid voordat u het in de droger plaatst. Dan hoeft de droger minder hard te werken.
  6. Selecteer een automatisch programma. Dit is voordeliger dan een plan voor een bepaalde periode.
  7. Droog geen pluisjes in de droger en gooi pluisjes weg bij het gewone afval.

Energieverbruik en kosten

Het energieverbruik varieert sterk tussen de droogtrommels. Het gemiddelde energieverbruik van een elektrische wasdroger staat vermeld op het energielabel. Energielabel A+++ is het meest energiezuinig en Energielabel B is het minst energiezuinig. Label C is misschien niet meer nieuw op de markt, maar je kunt het nog wel vinden in (web)winkels. Kijk voor meer informatie op www.energielabel.nl.

Het jaarlijkse energieverbruik en de kosten zijn natuurlijk afhankelijk van hoe vaak u uw droger gebruikt. Milieu Centraal gaat in Nederland uit van gemiddeld 2,5 wekelijks gebruik.

Droger typeEnergieverbruik (kWh)Energieverbruik p.j. (kWh)Energiekosten p.j. (Euro)
Warmtepompdroger (A+++)0,80 kWh100 kWh€22
Warmtepompdroger (A++)1,10 kWh130 kWh€29
Warmtepompdroger (A+)1,45 kWh170 kWh€37
Condensdroger (B)2,65 kWh320 kWh€70
Afvoerdroger (C)2,85 kWh340 kWh€75

De waslijn wint

Waslijn is natuurlijk de meest milieuvriendelijke “droger”. Een op de drie huishoudens heeft geen wasdroger. Mensen die een wasdroger gebruiken, hangen gemiddeld 40% van hun wasgoed aan een waslijn of hanger. Als je kleding binnenshuis droogt, zorg dan voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Goedkoop is vaak duurkoop

Het is verleidelijk om een ​​goedkope wasdroger te kopen. Maar als je iets verder kijkt dan de prijs in de winkel, wat is dan het koopje? In onderstaande tabel berekent Milieu Centraal de energiekosten over de levenscyclus. De A++ warmtepompdroger heeft de laagste totaalprijs.

Droger typePrijsEnergiekosten na 12 jaarTotale kosten
Warmtepompdroger (A+++)€900€250€1150
Warmtepompdroger (A++)€650€350€1000
Warmtepompdroger (A+)€650€450€1100
Condensdroger (B)€450€850€1300
Afvoerdroger (C)€500€900€1400

Inefficiënte wasdrogers: vervangen

De meeste mensen hebben een inefficiënte wasdroger in huis. Moderne warmtepompdrogers zijn zuiniger. Vaak lang dingen doen is goed voor het milieu. Maar wachten tot je oude droger het begeeft is niet verstandig. Uw huidige werkende wasdroger vervangen door een warmtepompdroger is goed voor het milieu omdat uw energieverbruik aanzienlijk lager zal zijn. De milieuvoordelen van de energie die u bespaart, wegen ruimschoots op tegen de extra milieu-impact van het vervaardigen van een nieuwe droger (grondstof, energieverbruik in de fabriek) en het afvoeren van een nog werkende droger.

Zo ga je zuinig om met je wasdroger

Een droger combineren met een waslijn

Kleding wordt het meest energiezuinig gedroogd aan de waslijn, gratis en zonder impact op het milieu. Zelfs in onverwarmde ruimtes zijn droogrekken vele malen zuiniger dan wasdrogers. Goede ventilatie is belangrijk als je kleding binnenshuis laat drogen.

Zo vol mogelijk

Vul uw droogtrommel tijdens elke droogcyclus zo vol mogelijk. De droger hoeft dan minder vaak te draaien, waardoor het energieverbruik per kilogram wasgoed daalt. Gemiddeld is de droger amper op volle capaciteit.

Kies een automatisch programma

Een droger met automatische programmering meet hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit. Het programma stopt als het wasgoed voldoende droog is. Dergelijke programma’s zijn daarom energiezuiniger dan programma’s die na een bepaalde tijd sluiten.

Hoog toerental

Wanneer de wasmachine een hoog toerental heeft, bijvoorbeeld 1.600 toeren per minuut, komt de droger uit de machine en is de droger sneller klaar. Dit bespaart energie. Centrifugeren verbruikt minder energie dan drogen in een droger.

Reinig de condensor indien nodig

Warmtepompdrogers bevatten condensors. Als het vuil wordt, neemt het energieverbruik toe. Raadpleeg uw handleiding voor informatie over het reinigen van de condensor. Sommige wasdrogers doen dit automatisch, andere hebben controlelampjes.

Houd het pluizenfilter schoon

Maak het pluizenfilter regelmatig schoon en gooi het pluizen bij het restafval. Hierdoor kan de droger optimaal presteren en wordt vroegtijdige schade voorkomen. Sommige drogers hebben een indicatielampje om aan te geven of het filter vuil is. Gebruik ook een stofzuiger om de ruimte onder de droger stofvrij te houden.

Op zoek naar een droger? Niet te groot, niet te klein

Let bij het kopen van een wasdroger op de juiste maat. Drogers zijn verkrijgbaar in capaciteiten van 3 tot 9 kg. De juiste capaciteit betekent meestal dat de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine: al het wasgoed kan in één keer in de droger. Laat uw woninggrootte een rol spelen bij uw keuze voor de juiste maat. 6 kg is genoeg voor 2 volwassenen, bij voorkeur 7 kg of meer voor kinderen.

Was- en droogmachine

Bij een was-droogcombinatie is de capaciteit van het droogprogramma meestal lager dan die van het wasprogramma. Daarom kunnen er meerdere droogcycli nodig zijn per wasbeurt. Dit betekent: hoger energieverbruik per kilogram wasgoed. Hierdoor heeft deze was-droogcombinatie in de meeste gevallen een grotere milieu-impact dan een was-droogcombinatie als losse apparaten.

Condensbak of afvoerslang

Condensdrogers en warmtepompdrogers vangen water op in een condensatiepan, die u na elke droogcyclus moet legen. Vaak kunnen ook condensatie- en warmtepompdrogers op de waterafvoer worden aangesloten.

Afzuigdrogers voeren de waterdamp via een afvoerslang naar buiten af. Een gasdroger is ook een uitlaatgasdroger. Een voordeel van gasdrogers ten opzichte van andere drogers is de korte droogtijd. Voor het leggen van de gasleidingen kan een installateur nodig zijn.

Oude wasdroger? Inleveren!

U kunt uw oude droger inleveren bij de winkel waar u de nieuwe droger heeft gekocht of bij een gemeentelijk recyclingcentrum. Een goede recirculatiemethode is vooral belangrijk voor warmtepompdrogers die koudemiddel bevatten. Dit zijn broeikasgassen die, wanneer ze in de lucht terechtkomen, klimaatverandering veroorzaken.

Vaak lang dingen doen is goed voor het milieu. Maar dat geldt niet voor oude wasdrogers: je kunt ze beter recyclen. Dus niet verkopen of naar een kringloopwinkel brengen. Verkoop het ook niet aan een schroothandelaar, want dan weet je niet zeker of het op de juiste manier wordt gerecycled.

Drogers en het milieu

Betaalbare warmtepompdrogers zijn in opkomst, waarbij de helft van de verkochte drogers warmtepompdrogers zijn. Maar de afvoeren of condensdrogers in de overgrote meerderheid van de mensen thuis zijn nog steeds inefficiënt. Inefficiënte wasdrogers zijn een van de belangrijkste verbruikers van elektriciteit in huis. Ze zijn goed voor ongeveer 12% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een huishouden met een wasdroger. Het gebruik van wasdrogers heeft een grotere impact op het milieu dan de productie ervan, vanwege de uitstoot van broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen door de opwekking van fossiele brandstoffen. Drogen met een oudere afzuig- of condensdroger verbruikt 4 keer zoveel elektriciteit als wassen in een wasmachine voorheen.

Bereken energiekosten

Het jaarlijkse energieverbruik van de droger vindt u aan de rechterkant van het energielabel. Hier ziet u hoeveel kWh (kilowattuur) de droger verbruikt. De EU gaat voor wasdrogers uit van 160 droogcycli per jaar. U betaalt ongeveer 0,28 EUR per kWh. Om uw gemiddelde energiekost te berekenen, vermenigvuldigt u uw energieverbruik (in kWh) met 0,28 EUR. Deze energiekost betaalt u gemiddeld op jaarbasis.

Energiezuinige wasmachine en droger set

Met een zuinige wasmachine en droger bespaar je nog meer op je energierekening. Zo betaal je minder voor energiekosten. Over een gemiddelde levensduur kunt u tot € 1.340 besparen op de meest voordelige set. Bespaar 270 euro voor wasmachines (energieklasse A) en 1.070 euro voor drogers (A+++). Energiebesparende pakketten zijn niet alleen goed voor je energierekening, maar ook voor het milieu. Ook blijft je kleding langer mooi door de lage droogtemperatuur.

Beste wasdrogers

De Bosch WTU87675NL is de beste geteste wasdroger van 2024.
De AEG T9DENS87 FiberPro is de beste snelle warmtepompdroger.
De Bosch WTG846C0NL is de beste goedkope condensdroger van 2024.