Wasdroger aansluiten

Home - Wasdroger aansluiten
Je hebt een condensdroger of warmtepompdroger die op de waterafvoer kan worden aangesloten. Handig want met de afvoerslang hoef je de condensbak van de droger niet te legen. Bij elke wasdroger komt er standaard water in de condensbak terecht. In dit artikel lees je per merk hoe je een wasdroger aansluit op een afvoer. Lees voor meer informatie zeker de handleiding van de machine.
Inhoudsopgave

Afvoerslang niet meegeleverd?

Heeft u een condensdroger of warmtepompdroger die wel afvoert maar geen afvoerslang? Koop deze dan per stuk. De condensafvoerslang is gemiddeld 1,5 meter lang. Je wasdroger heeft een kleine slang, maar is deze te kort? Ook dan is het handig om een ​​standaard afvoerslang aan te schaffen. Hierdoor hoef je de condensbak niet te legen. Zorg ervoor dat u de afvoerslang niet te ver in de afvoer steekt.

Afvoer van water

Als je de lucht niet uit het huis kunt krijgen (of je denkt dat een wasdroger niet zuinig genoeg is), kun je een condensdroger kopen. Het vangt vocht op in de condensbak. Maar je kunt de meeste condensdrogers ook op de afvoer aansluiten. Soms moet je hiervoor een extra slang kopen.

Voor de afvoer kan de droger worden aangesloten op een spoelbaksifon of een wasmachineafvoer. Zie de instructies voor het aansluiten van de afvoerslang. Water kan ook rechtstreeks in de gootsteen, gootsteen of een afvoer op de vloer worden afgevoerd. Zorg ervoor dat de afvoerslang niet wegglijdt.

Wasdroger aansluiten

Afvoer van lucht

U kunt alleen profiteren van een afzuigdroger als u de vochtige buitenlucht kunt afzuigen. Denk aan een gat in de muur of een raam. Op verschillende locaties kunt u afvoerslangen of leidingen aansluiten op de droger. Meestal achteraan, rechts of links.

De buis mag niet te lang zijn

De uitlaatpijp mag niet te lang of te krap zijn. Met een korte slang of buis droogt het apparaat sneller en zuiniger. Luchtafvoerdrogers zijn energieverslindend en moeilijk verkrijgbaar. Daarom testen we geen nieuwe modellen meer.

Lawaai

Het geluid van de droogtrommel varieert sterk. Als je droger in de buurt van de woonkamer staat, kan dat een probleem zijn. Het energielabel beschrijft het geluid van wasdrogers in decibel (dB). We gebruiken het panel om ruis te evalueren. Dit paneel evalueert het geluid dat de machine maakt en of het storend is.

Draairichting deur

In krappe ruimtes kan de openingsrichting van de deur belangrijk zijn. Als je de droger bovenop de wasmachine zet, kan het handig zijn om beide deuren aan dezelfde kant open te hebben. Drogerdeuren gaan meestal naar rechts open en de draairichting is niet altijd instelbaar. Aanpassing vereist wat installatiewerk. In onze wasdrogervergelijker kunt u filteren op deurrotatie.

Vochtuitstoot

Condensdrogers condenseren vocht uit de lucht en vangen het op in een condensbak of voeren het af via de afvoer. Maar sommige condensdrogers zijn niet erg goed in condenseren. De lucht die ze uitstoten is nog steeds erg vochtig, waardoor je wasruimte vochtig wordt.

Het vermogen van een droger om vocht uit de lucht te halen, wordt condensatie-efficiëntie genoemd. Droogtrommels met een slechte condensatie-efficiëntie kunnen zelfs schimmel veroorzaken als de kamer slecht geventileerd is. Voor wasdrogers staat het condensatierendement ook vermeld op het energielabel. Het hoogste cijfer is A. In onze testdroger hebben we zelf het condensatierendement bepaald en gescoord.

Omgevingstemperatuur

De temperatuur waarbij de droger goed werkt ligt in principe tussen de 5 en 35 °C. Als de omgevingstemperatuur lager is, kun je ervan uitgaan dat de droger meer energie verbruikt en mogelijk niet goed werkt. Zet de droger dus best niet in een ruimte zonder verwarming.

Afmeting

Wat dat betreft is er niet veel veranderd. Vrijwel alle drogers hebben standaard een breedte van 60 cm en een hoogte van 84 tot 85,5 cm. Dieptes variëren van 57,5 ​​tot 68 cm.

Gestapeld op de wasmachine

Om ruimte te besparen kun je de droger bovenop de wasmachine plaatsen. Omgekeerd (wasmachine op droger) is geen goed idee ivm trillingen en gewicht. Voor sommige drogers kan een door de fabrikant gemaakte middleware (ook een stapelkit of stapelkit) worden gebruikt voor het stapelen. Er zijn ook universele stapelkits. Het is het beste om shockpads onder de wasmachine en/of droger te plaatsen. Bij het stapelen kan het handig zijn om de deuren van de wasmachine en de droger aan dezelfde kant open te zetten.

Geïnstalleerd onder werkbank

Wil je de droger onder de bank plaatsen? Zorg voor voldoende ruimte boven, naast en achter de machine. Plaats eventueel een ventilatierooster aan de achterzijde van de werkbank. Bij veel drogers kan het blad eraf voor extra ruimte. Onderconstructies met afdekplaten die het blad vervangen worden soms verkocht.

Gasdroger aansluiten

De gasdroger dient aangesloten te worden op elektra en (door de installateur) op de gasleiding. Het is een afvoerdroger, dus hij heeft een kanaal door een raam of muur nodig om de vochtige lucht te verdrijven.

Installatie tips

Heb je een wasdroger gekocht en klaar om deze te installeren? Let dan op het volgende:

 • Zorg ervoor dat er niets voor de luchttoevoer staat.
 • Plaats niets voor het heteluchtuitlaatrooster.
 • Plaats het apparaat op een stabiele, vlakke ondergrond om trillingen en geluid te beperken. De meeste drogers hebben stelpoten die 1 tot 3 cm in hoogte kunnen worden versteld.
 • De afstand tussen de onderkant van het apparaat en de vloer mag niet worden verkleind door uitstekende planken of hoogpolig tapijt. Er moet voldoende ruimte zijn om de warmte af te voeren.
 • Plaats de droogtrommel op een schone plaats waar vuil en stof zich niet ophopen.
 • Gebruik een afzuigdroger om de lucht naar buiten af ​​te voeren. Zorg voor luchttoevoer in de ruimte waar de droger staat.
 • Afvoerdrogers verbruiken in warme ruimtes minder energie dan in koude ruimtes.
 • Voor condensatie- en warmtepompdrogers is ook kamerventilatie belangrijk om de droger zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Wasmachines aansluiten per merk

AEG en Zanussia

Bij AEG en Zanussi wasdrogers bevindt de afvoeraansluiting zich aan de achterkant in de rechterbovenhoek. Hij wordt standaard geleverd met een rode of groene korte slang. Als er een condensafvoerslang is meegeleverd, volg dan deze stappen:

 1. Verwijder de slangklem.
 2. Koppel de rode of groene slang los van de bovenste connector.
 3. Sluit de fitting van de condensafvoerslang aan op de gekleurde slang.
 4. Sluit de afvoerslang aan op de wateruitlaat.

Asko

Bij Asko wasdrogers bevindt de aansluiting voor de afvoerslang zich in de rechterbovenhoek aan de achterkant van de machine.

 1. Maak de rechterkant van de slang voorzichtig los van het opzetstuk. Houd de linkerkant van de slang aangesloten.
 2. Sluit de meegeleverde afvoerslang aan op het accessoire.
 3. Sluit nu de slang aan op de gewenste waterafvoer, zoals een afvoer of wasbak.

Bauknecht

Bij Bauknecht wasdrogers zit de aansluiting voor de afvoer bovenaan aan de achterkant.

 1. Koppel de bestaande slang los.
 2. Plaats de condensafvoerslang op dezelfde aansluiting.
 3. Sluit het andere uiteinde van de slang aan op de kraan.

Beko

Rechtsonder aan de achterkant vind je de aansluiting voor de Beko wasdroger.

 1. Koppel bestaande leidingen los.
 2. Plaats het ene uiteinde van de meegeleverde afvoerslang waar de korte slang is losgekoppeld.
 3. Druk de slang stevig op zijn plaats.
 4. Steek de andere kant van de afvoerslang in de afvoer.
 5. Installeer een afvoerslang met een slang die niet hoger is dan 80 cm.

Bosch en Siemens condensdrogers

Bij Bosch en Siemens condensdrogers bevindt de aansluiting voor de waterafvoer zich rechtsonder aan de achterzijde. Hier zitten de aansluitingen en er is een slanghouder.

 1. Koppel de bestaande slang los van de connector en bevestig deze aan de beugel.
 2. Sluit de meegeleverde afvoerslang aan op de vrije fitting.
 3. Sluit de afvoerslang aan op de afvoer.

Bosch en Siemens warmtepompdrogers

Net als bij de Bosch en Siemens condensdrogers zit rechtsonder de aansluiting voor de warmtepompdroger. Hier zitten de aansluitingen en er is een slanghouder.

 1. Koppel de bestaande slang los van de connector en bevestig deze aan de beugel.
 2. Sluit de meegeleverde afvoerslang aan op de vrije fitting.
 3. Haal het filter uit de houder van het condensreservoir.
 4. Plaats het filter in de groef aan de bovenkant van de tank.
 5. Plaats het reservoir terug in de droogtrommel.

Haier

De afvoerslang van de Haier wasdroger bevindt zich aan de rechterkant van de achterkant van de machine.

 1. Koppel de bovenkant van de zwarte slang voorzichtig los van de droogtrommel.
 2. Druk de meegeleverde afvoerslang stevig in het uiteinde van de zwarte slang.
 3. Haak het uiteinde van de afvoerslang in de afvoerslang.
  LG
  Bij LG wasdrogers zit de aansluiting aan de zijkant aan de achterkant van de machine.
 4. Koppel de bestaande slang los van de tuit.
 5. Plaats de nieuwe afvoerslang op de waterafvoer.
 6. Sluit de afvoerslang aan op de wateruitlaat.

Miele

Bij een Miele wasdroger gebruik je je bestaande afvoerslang. Het staat op de achterkant van de wasdroger.

 1. Trek de bestaande afvoerslang uit de waterafvoer.
 2. Open de slang uit de beugel en trek deze voorzichtig uit de clip.
 3. Plaats de afvoerslang in de afvoer.

Samsung

Rechtsonder op de achterkant van de Samsung wasdroger vind je 2 slangen. De slang links zet je neer. Voor het aftappen van de droger wordt de juiste slang gebruikt.

 1. Koppel de rechter slang voorzichtig los van de tuit aan de onderkant en schuif deze over de pen aan de rechterkant.
 2. Schuif nu de meegeleverde afvoerslang op de linker zijafvoer.
 3. Sluit de afvoerslang aan op de gewenste afvoer.

Whirlpool

Voor Whirlpool-drogers bevindt de afvoeraansluiting zich in de rechterbovenhoek aan de achterkant van de droger.

 1. Aan de achterkant van de droger vind je 2 slangen. Met de juiste slang doe je niets. Haal de bovenkant van de linker slang voorzichtig los van de machine.
 2. Haak het uiteinde van deze afvoerslang in de afvoerslang. Zorg ervoor dat de slang niet meer dan 10 cm in de afvoer hangt.

Beste wasdrogers

De Bosch WTU87675NL is de beste geteste wasdroger van 2024.
De AEG T9DENS87 FiberPro is de beste snelle warmtepompdroger.
De Bosch WTG846C0NL is de beste goedkope condensdroger van 2024.