Warmtepompdroger of condensdroger

Home - Warmtepompdroger of condensdroger
Warmtepompdrogers en condensdrogers doen in principe hetzelfde: ze drogen je wasgoed na het wassen. Ze verdrijven ook vocht op dezelfde manier. Toch is er een groot verschil. Met een A+++ warmtepompdroger kunnen bijvoorbeeld 160 droogcycli per jaar tot €107 aan energiekosten besparen. Aan de andere kant zijn condensdrogers helemaal niet zuinig. In dit artikel leest u waarom en wat er anders is.
Inhoudsopgave

Vergelijk wasdrogers

WarmtepompdrogerCondensdroger
ZuinigJaNee
Goed voor wasgoedJa (door lage droogtemperatuur)Ja (door hoge droogtemperatuur)
Droogt snelNeeJa
AfvoerWaterreservoir/afvoerslangWaterreservoir/afvoerslang

Hoe werkt een condensdroger?

Bij een condensdroger wordt de lucht in de droger verwarmd en verdampt vocht uit de kleding. Dit condenswater wordt vervolgens opgevangen in de condensbak of afgevoerd via de waterafvoer. Condensdrogers werken met verwarmingselementen die de lucht verwarmen.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

Vocht uit wasgoed condenseert ook in warmtepompdrogers. Bij een warmtepompdroger gebeurt dit bij lagere temperaturen en wordt steeds opnieuw warme lucht gebruikt. Warmtepompdrogers werken met koudemiddel en een warmtepomp.

Energieverbruik

Warmtepompdrogers: zeer energiezuinig

Hoewel de aanschafkosten van een warmtepompdroger wat hoog zijn, kan het u jaarlijks veel geld besparen. Met 8 kg wasgoed in het A+++ model bespaar je tot wel €107 per jaar aan energiekosten in vergelijking met een condensdroger met energieklasse B. Gedurende de levensduur van de apparatuur is de gemiddelde besparing van het gebruik van een klasse A-droger tot €107 +++ model. Zo gebruiken we wasdrogers, die afhankelijk van het gebruik een gemiddelde levensduur van maximaal 12 jaar hebben.

Condensdroger: geen energiebesparing

Drogen met een condensdroger is niet zuinig in vergelijking met een A+++ warmtepompdroger. Condensdrogers met energieklasse B verbruiken gemiddeld €107 meer aan energiekosten per jaar in vergelijking met A+++ warmtepompdrogers. Het gebruik van een condensdroger kan over de levensduur van de apparatuur gemiddeld 1070 euro meer kosten. Ook hier gebruiken we het voorbeeld van wasdrogers, die, afhankelijk van het gebruik, een gemiddelde levensduur hebben van maximaal 12 jaar.

Warmtepompdroger of condensdroger

Droogtemperatuur

Warmtepompdroger: Laag (langere wastijd)

Dankzij de lage droogtemperatuur blijft je kleding met een warmtepompdroger het langst mooi. Een warmtepompdroger werkt namelijk met een warmtepomp en koudemiddel. Het koudemiddel uit de warmtepompdroger zorgt ervoor dat de droger op een lagere temperatuur droogt. In tegenstelling tot condensdrogers die gebruik maken van een verwarmingselement, wordt je wasgoed niet blootgesteld aan hitte. Je kleding blijft langer mooi zonder snel te krimpen of te rafelen.

Condensdroger: Hoog (kleding verslijt sneller)

Door de hoge droogtemperatuur van een condensdroger is de kans groter dat je wasgoed krimpt of verslijt. In tegenstelling tot warmtepompdrogers die een warmtepomp en koelmiddel gebruiken om samen te werken, gebruiken condensatiedrogers thermische elementen om te drogen. De elementen worden warmer en warmer, waardoor de droge lucht hoge temperaturen bereikt. Hierdoor blijft wasgoed met een condensdroger er niet zo lang mooi uitzien als met een warmtepompdroger.

Duur programma

Warmtepompdrogers: langzamer drogen

Bij het drogen met een warmtepompdroger moet je geduld hebben vanwege de lage droogtemperatuur. Een A+++ warmtepompdroger met een vulgewicht van 8 kg doet er gemiddeld 2 uur en 45 minuten over om een ​​volle ton wasgoed te drogen. Dit is een half uur langer dan een condensdroger. Bedenk dat met een warmtepompdroger je kleding langer mooi blijft en je veel energie bespaart.

Condensdroger: sneldrogend

Drogen met een verwarmingselement betekent dat wasgoed relatief snel gedroogd kan worden met een condensdroger. Een condensdroger heeft gemiddeld 2 uur en 15 minuten nodig om 8 kg wasgoed te drogen. Dat is een half uur sneller dan een warmtepompdroger. Vergeet niet dat het gebruik van een condensdroger ervoor zorgt dat je kleding er minder lang mooi uitziet en je veel energie verbruikt. Dit komt door de hoge droogtemperatuur.

Afvoer in condensbak of afvoer

Bij warmtepompdrogers en condensaatdrogers vangt de machine water op in een condensaattank. Dit reservoir bevindt zich in de linkerbovenhoek van het apparaat. Meestal sluit je ook de condensafvoerslang aan. Hiermee sluit je de droger aan op een wasruimte of keukenafvoer, waardoor je nooit de condenstank leegt. Er zijn drogers op de markt waarvan je de afvoer naar buiten kunt leiden. Dit wordt een afvoerdroger genoemd. Wij verkopen deze machines niet.

Wat zou ik moeten kiezen?

Wilt u energiezuinig drogen? Koop dan een warmtepompdroger en bespaar tot wel €107 per jaar aan energiekosten. Je kleding blijft langer mooi. Wil je snel drogen? Neem dan een condensdroger. Door de hoge droogtemperatuur verbruikt het meer energie en slijt de kleding sneller.

Beste wasdrogers

De Bosch WTU87675NL is de beste geteste wasdroger van 2024.
De AEG T9DENS87 FiberPro is de beste snelle warmtepompdroger.
De Bosch WTG846C0NL is de beste goedkope condensdroger van 2024.