Energiezuinige wasdroger

Home - Energiezuinige wasdroger
Energiezuinige drogers hebben minimaal energielabel A++. De meest energiezuinige wasdrogers hebben A+++. Hierdoor bespaar je tot wel €107 per jaar aan energiekosten ten opzichte van een niet zuinige wasdroger van energieklasse B. Het is goed voor het milieu, je energierekening en je kleding. Je favoriete kledingstukken blijven langer mooi dankzij lage droogtemperaturen. Het verbruik van de droogtrommel vind je op het energielabel.
Inhoudsopgave

Wat is de meest energiezuinige wasdroger?

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten drogers die momenteel op de markt zijn. Voor een goede vergelijking hebben wij de kosten op een rij gezet. Laten we aannemen dat elektriciteit 0,24 euro per kWh kost en gas 0,77 euro per kubieke meter.

Wasdroger typeEnergiekosten één droogbeurtEnergiekosten p.j.
Warmtepompdroger (A+++)€0,32€42,24
Warmtepompdroger (A++)€0,39€50,64
Warmtepompdroger (A+)€0,49€74,16
Condensdroger (B)€1,13€134,64

Niet op deze lijst maar wel erg energiezuinig is de waslijn. Een waslijn kost niet veel geld en er is geen energie voor nodig om er kleren aan te drogen, dus het is de meest “energiezuinige wasdroger”, dus het is zeker onze beste keuze. Kies je ervoor om je was aan een waslijn binnenshuis te drogen? Zorg voor voldoende ventilatie om vochtproblemen in huis te voorkomen.

Warmtepompdrogers: de meest energiezuinige drogers

In plaats van door het net te gaan om de meeste warmte te krijgen die voor het drogen wordt gebruikt, halen warmtepompdrogers deze uit de omgevingslucht. Eerst wordt het wasgoed gedroogd met warme lucht. Deze vochtige warme lucht passeert vervolgens een warmtewisselaar. Hier koelt de lucht weer af en condenseert, waardoor er vocht in de warmtewisselaar achterblijft. De gekoelde droge lucht wordt vervolgens teruggevoerd naar de trommel, waardoor het proces opnieuw wordt gestart. Warmtepompdrogers hebben geen verwarmingselementen, dus hun vermogen (1200 W) is veel lager dan een conventionele condensatiedroger (2700 W). Door de lagere werktemperatuur van de warmtepompdroger is de droogtijd langer. Een voordeel van deze drogers is dat deze lagere temperaturen ervoor zorgen dat je kleding minder snel slijt en krimpt. Fijne kleding kan ook in de droger.

Warmtepompdrogers gebruiken ongeveer 50% van de energie die nodig is voor C-gelabelde condensaatextractiedrogers, waardoor ze energiezuiniger zijn. Een typische condensdroger gebruikt 4,5 kWh elektriciteit in één droogcyclus. Een warmtepompdroger heeft slechts 1,5 kWh nodig. Dit bespaart ongeveer 0,72 EUR per droogcyclus. Warmtepompdrogers zijn duurder in aanschaf. De terugverdientijd is afhankelijk van het aantal droogmomenten. Drogers betalen zichzelf gemiddeld in 6 tot 7 jaar terug. Warmtepompdrogers zijn de meest energiezuinige drogers die er zijn en zijn uiteindelijk goed voor uw portemonnee.

Rekenvoorbeeld:

Een warmtepompdroger kost 660 euro maar verbruikt over 12 jaar slechts 507 euro aan stroom. U bent in totaal 1167 EUR kwijt. Een wasdroger met energielabel B kost slechts 428 euro, maar verbruikt over 12 jaar zo’n 1615 euro aan energie. Over twaalf jaar kost u dit 2043 euro. Op de lange termijn ben je dus goedkoper uit. U kunt energiezuiniger leven. Meer weten over warmtepompdrogers? Bekijk hier ons artikel over de beste warmtepompdrogers.

Energiezuinige wasdroger

Afvoer- en condensdroger

De meest bekende drogers zijn condensdrogers en drogers met externe uitgangen. Condensdrogers condenseren waterdamp in een bak of voeren deze rechtstreeks af op een afvoer. Droogtrommels met ventilatieopeningen voeren hete waterdamp direct naar buiten af ​​via leidingen of slangen. Als je tussen de twee moet kiezen, kun je het beste een wasdroger gebruiken. Dit verbruikt minder energie dan condensdrogers en is over het algemeen goedkoper in aanschaf.

Gasdroger

Gasdrogers gebruiken gas in plaats van elektriciteit om kleding te drogen. Gasgestookte drogers zijn net zo zuinig als warmtepompdrogers. Daarnaast is het grote voordeel van gasdrogers veel sneller. Installatie is niet zo eenvoudig. Voor het aanleggen en aansluiten van aardgasleidingen zijn installateurs nodig. Daarnaast dienen gasdrogers altijd naar buiten te worden geventileerd en moet de ruimte waar de gasdroger staat goed geventileerd worden. Er zijn geen vergelijkbare labels voor gasdrogers, omdat energielabels alleen nodig zijn voor apparaten. Hoewel gasdrogers veel voordelen hebben, raden we ze niet aan. Nederland streeft ernaar om in 2050 van aardgas af te zijn en omdat aardgas slecht is voor het milieu, is het kopen van een aardgasdroger geen verstandige investering. Dit komt de Nederlandse klimaatdoelen niet ten goede.

Was- en droogcombinatie

Een was-droogcombinatie is een was-droogcombinatie in één. Een groot voordeel is dat het veel ruimte bespaart, waardoor het ideaal is voor kleine woningen. Als het gaat om energieverbruik en duurzaamheid is een was-droogcombinatie helaas niet de beste optie. Zo is het waterverbruik hoger dan bij een normale wasmachine en is de droogcapaciteit ook veel lager door de kleinere trommel. Gewassen wasgoed (5 kg) moet worden verdeeld in kleinere droogcycli (2,5 kg). Ook zijn was-droogcombinaties door de gecombineerde functie storingsgevoeliger en hebben ze over het algemeen een kortere levensduur. Daarom worden ze alleen aanbevolen voor degenen die geen ruimte hebben voor twee apparaten.

Tips voor energiezuiniger drogen

  1. Probeer het niet te gebruiken en hang je kleding buiten te drogen. Ook het binnen drogen van kleding kan veel energie besparen. De kleine hoeveelheid extra energie en noodzakelijke extra ventilatie die nodig is om de vochtigere lucht in huis te verwarmen, is niet groter dan die van een wasdroger. Lees ook over het buiten drogen van kleding.
  2. Kies een energiezuinige warmtepompdroger om bijna 50% op uw energiekosten te besparen.
  3. Goed centrifugeren in de wasmachine kan veel energie besparen bij het drogen.
  4. Bewaar de droogtrommel altijd in een warme ruimte. In een warme ruimte heeft de droger minder energie nodig om te verwarmen.
  5. Droog op de laagst mogelijke temperatuur. Lage temperatuur bespaart energie. Als uw wasdroger een instelling voor ‘opslaan’ of ‘voorzichtig’ heeft, gebruik deze dan zo vaak mogelijk.
  6. Kies nooit het “Drogste” programma op de droogtrommel. De machine moet heel hard werken om het laatste beetje vocht uit de kleding te krijgen. Selecteer bijvoorbeeld “Bijna droog”.
  7. Gebruik je de droger vooral om je kleding lekker zacht te maken? Doe het wasgoed vervolgens 10 minuten in de droger voordat je het aan het droogrek hangt. Bespaar veel energie en je hebt toch een zachte handdoek.
  8. Tot slot is het onderhoud van de droogtrommel enorm belangrijk. Maak het pluizenfilter regelmatig schoon. Vuile drogers verbruiken veel extra energie en gaan sneller kapot.

Beste wasdrogers

De Bosch WTU87675NL is de beste geteste wasdroger van 2024.
De AEG T9DENS87 FiberPro is de beste snelle warmtepompdroger.
De Bosch WTG846C0NL is de beste goedkope condensdroger van 2024.