Wasdroger voordelen en nadelen

Home - Wasdroger voordelen en nadelen
Benieuwd naar de voor- en nadelen van wasdrogers? Je leest het in dit artikel.
Inhoudsopgave

Buiten je kleding drogen

De klassieke manier om wasgoed te drogen is aan een waslijn of buiten in een centrifuge, waaiend in de wind. Er zijn veel voordelen aan het buiten drogen van kleding. Het werkt op alle soorten textiel en kost geen moeite of geld. Buiten gedroogd wasgoed ruikt frisser dan wasgoed in een wasdroger. Bovendien droogt het vrijwel kreukvrij en slijt het sneller af dan in de droger. Wist je ook dat zonlicht kleding schoner en witter maakt? UV-straling doodt bacteriën en werkt als een natuurlijk bleekmiddel, waardoor kleurstoffen in vlekken worden afgebroken.

Wees voorzichtig bij het buiten drogen van lichte kleding van wol en zijde. Deze kleding vergeelt in de zon en de kleur vervaagt. U kunt dit probleem oplossen door gekleurde kleding van binnen en van buiten te drogen.

Een ander nadeel van het buiten drogen van kleding is dat handdoeken doorgaans wat sneller drogen. Daarnaast heb je veel buitenruimte nodig, en het drogen van je wasgoed kost meer tijd dan om het in de droger te doen. Je kunt je kleding zeker niet buiten hangen als het regent of de luchtvochtigheid hoog is.

Wasdroger voordelen en nadelen

De kleding binnen drogen

Binnen drogen is energiezuinig, gratis, slijtvast en kreukvrij, net als buiten kleding drogen. Hoewel je niet het voordeel hebt van zon en frisse wind, kun je je kleding drogen als het buiten regent. Voorwaarde is wel dat je voldoende ruimte hebt om kleding op te hangen. Dit is een goede optie als je een grote zolder met een waslijn hebt of extra ruimte hebt voor een waslijn.

Maar een groot droogrek in een kleine ruimte is geen goede combinatie. Kleding kan ook enkele uren nodig hebben om te drogen, vooral als het in een onverwarmde ruimte wordt gedroogd. Als u kleding binnenshuis droogt, moet u zorgen voor voldoende ventilatie om ernstige vochtproblemen te voorkomen.

Kleding in de droger

Een wasdroger is een goede optie als je je was snel wilt drogen, of als je niet de (buiten)ruimte hebt om je was op te hangen. Zeker als je kinderen hebt en veel was achter elkaar wilt doen, is het fijn om kleding snel weer in de kast te kunnen leggen. Het kost minder tijd om kleding in de droger te doen dan om ze afzonderlijk op te hangen (die sokken!).

Voor- en nadelen van wasdrogers

Naast sneldrogend kun je in de winter je kleding drogen zonder dat je de kamer vol hoeft te vullen met droogrekken. Het is ook goed voor de luchtvochtigheid in huis. De kleding kwam erg zacht uit de droger en de handdoeken waren extra pluizig uit de droger. Het is ook een nadeel, want, zoals je waarschijnlijk weet, zijn drogers slecht voor kleding. Alle pluisjes die je uit het filter haalt, zijn vezels van je handdoek, trui of broek.

Een ander nadeel van wasdrogers is het energieverbruik en de bijbehorende kosten. De droger is waarschijnlijk verantwoordelijk voor het grootste deel van je energieverbruik. Onder andere de vulcapaciteit en het type droogprogramma dat je kiest bepalen het energieverbruik. Wel kunnen we enkele algemene uitspraken doen over het verbruik.

Als u voor een condensdroger (Energielabel B) uitgaat van een belading van 7 kg, kost de droogcyclus ongeveer 1 euro. Met een A+++ warmtepompdroger ben je ongeveer 30 cent per droogbeurt kwijt. Maar er zijn ook veel verschillen in energieverbruik tussen warmtepompdrogers. Een kijkje waard.

Energiebesparende tips

Kies je toch voor een wasdroger, dan zijn er verschillende manieren om energie te besparen. Hieronder vind je enkele tips.

Het is verleidelijk om een ​​goedkope wasdroger te kopen. Maar als je de jaarlijkse energiekost bij de aanschafprijs optelt, worden A+++ wasdrogers ineens een stuk goedkoper.

Probeer in te schatten hoeveel kleding je per week zult drogen. Kies dan voor een wasdroger met de juiste capaciteit.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, verbruikt een was-droogcombinatie meer energie dan een enkel apparaat.

Doe zoveel mogelijk wasgoed in de droger. Wanneer je wasdroger minder vaak draait, verbruikt hij minder energie per kilogram wasgoed.

Centrifugeer je wasgoed zo snel mogelijk. Door je kleding zo droog mogelijk in de droger te doen, hoeft je droger niet zo hard te zijn.

Het is beter om een ​​automatisch programma te kiezen. Deze meet hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit zodat de machine automatisch stopt wanneer het wasgoed droog genoeg is.

Maak de condensor en het pluizenfilter regelmatig schoon. Als ze vuil worden, neemt het energieverbruik toe.

Beste wasdrogers

De Bosch WTU87675NL is de beste geteste wasdroger van 2024.
De AEG T9DENS87 FiberPro is de beste snelle warmtepompdroger.
De Bosch WTG846C0NL is de beste goedkope condensdroger van 2024.