Wasdroger schoonmaken en reinigen

Home - Wasdroger schoonmaken en reinigen
Droogtrommels moeten regelmatig worden schoongemaakt om verstopping van het pluizenfilter en de condensor te voorkomen. Onreine drogers verbruiken meer energie en zijn minder effectief in het drogen van kleding.
Inhoudsopgave

Pluizenfilter

Pluisjes die vrijkomen uit kleding worden opgevangen in filters in deuren en deuropeningen. Reinig deze pluizenfilters na elke droging. Dit voorkomt langere droogtijden en een hoger energieverbruik tot wel 40%. Ook pluisjes die in de droger terechtkomen, kunnen de droger beschadigen.

Als er pluisjes op hete delen zitten, kan dit zelfs brand veroorzaken. Je kunt het pluizenfilter met de hand schoonmaken, maar het werkt het beste onder de kraan. Droog de filters voordat u ze weer in de droger plaatst.

Condensbak

Condensor- en warmtepompdrogers verwijderen vocht uit de lucht die wordt gebruikt om kleding te drogen en verzamelen dit in een condensatiebak. Is de droger niet aangesloten op de waterafvoer? Leeg deze container na elke droogbeurt.

Wasdroger schoonmaken en reinigen

Condensor

Maak de condensor (ook wel: warmtewisselaar) regelmatig schoon, zowel met condensdrogers als met warmtepompdrogers. Sommige wasdrogers hebben lichtindicatoren om aan te geven wanneer dit moet gebeuren. Reinig de condensor in ieder geval elke 20 droogcycli.

Zie de handleiding voor de beste manier om de condensor te reinigen. En hoe vaak is de beste tijd om de condensor te reinigen. Bij een normale condensdroger haal je de condensor uit de wasdroger en reinig je deze met een douchekop. Bij warmtepompdrogers is dit meestal niet mogelijk. Stofzuig vervolgens de condensor en de condensorventilatieroosters voor een goede luchtcirculatie.

Vaak bevat de condensor ook één of meerdere filters, die je ook regelmatig moet schoonmaken.

Luchtafvoerslang

Als je een wasdroger hebt, maak dan regelmatig de uitlaatslang schoon. Als de afvoerslang vuil is en de warme lucht niet kan ontsnappen, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. De afvoer kunt u het beste reinigen met een stofzuiger.

Buiten- en binnenkant

U kunt de buiten- en binnenkant van de droger afvegen met water of een mild schoonmaakmiddel. Gebruik geen bijtende reagentia of schuurmiddelen.

Vochtigheidssensor

Vergeet ook niet de vochtigheidssensor schoon te maken. Deze sensor zit in de trommel en wordt gebruikt om te detecteren of het wasgoed droog is. Als de sensor vuil is, zal de droger ook niet goed werken. U kunt de sensor reinigen met een vochtige doek. Kun je de sensor niet vinden? Check dan de handleiding.

Regelmatig onderhoud plegen

TaakFrequentie
Reinig pluizenfilterNa elke droogbeurt
Leeg waterreservoirNa elke droogbeurt indien aanwezig
Maak trommel schoonMaandelijks
Maak condensor schoonOm de 2 / 3 maanden

Beste wasdrogers

De Bosch WTU87675NL is de beste geteste wasdroger van 2024.
De AEG T9DENS87 FiberPro is de beste snelle warmtepompdroger.
De Bosch WTG846C0NL is de beste goedkope condensdroger van 2024.